Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem z marchewki z białym pieczywem

Składniki:

  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 5-6 marchewek
  • dkg mąki
  • sól
  • 1 dkg tłuszczu
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • cukier, pieprz do smaku

     

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę  umyć, obrać pokroić na kawałki , zalać małą ilością wrzącego wywaru, ugotować pod przykryciem na silnym ogniu. Z tłuszczu i mąki zrobić zasmażkę, zagęścić pozostały wywar i zagotować. Ugotowaną  marchewkę zmiksować dodać do wywaru. Dodać śmietanę, zaciągnąć żółtkiem, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać z białym pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *