Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem szparagowy z żółtkiem

Składniki:

  • 1 ½ litra wywaru z gotowania szparagów
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


 

Sposób przyrządzenia:
Zagotować wywar ze szparagów. Szparagi włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 20-30 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, połączyć z wywarem i jeszcze gotować 7 minut, raz po raz mieszając. W wazie rozprowadzić żółtko ze śmietaną i powoli wlewać gorący wywar szparagowy. Natychmiast podawać. Jako dodatek można podać pokrojoną w kostkę bułkę, zrumienioną na patelni.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *