Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kminkowa Donaty

Składniki:

  • 1 l bulionu z włoszczyzny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 plastry szynki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 2 żółtka
  • 1 op śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas dodać kminek oraz paprykę.
Następnie rozprowadzić całość bulionem.
Wrzucić jeszcze szynkę pokrojoną w paski.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Na sam koniec żółtka wymieszać e ze śmietaną i wlewać małym strumieniem do zupy cały czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *