Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- plaster selera
- 1 pietruszka
- 1 szkl śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- ½ łyżeczki oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do nich pietruszkę oraz seler.
Zalać wodą i wrzucić kostkę bulionową.
Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
W miedzy czasie na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę, wówczas ją oprószyć solą, pieprzem oraz oregano i dodać do ziemniaków.
Zestawić garnek z ognia i gdy zawartość ostygnie zmiksować na jednolity krem.
Następnie podgrzać i dodać śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku.