Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa jarzynowa po fińsku

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 125 g marchewki
  • 125 g groszku
  • 3 ziemniaki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 5 rzodkiewek
  • cukier
  • 125 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • masło
  • mąka
  • 1 filiżanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 filiżanki śmietany
  • 200 g gotowanych krewetek
  • (lub szyjek rakowych)
  • koperek

Sposób przyrządzenia:
Jarzyny umyć, obrać. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżka cukru, włożyć warzywa bez szpinaku, przykryć, gotować 8 min, aż będą prawie miękkie. Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki. rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub szyjki rakowe włożyć do zupy. Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *