Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa 3.93 out of 5 based on 15 voters.
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- całe jajko i białko
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- groszek ptysiowy
Sposób wykonania:
-
Czosnek posiekać po czym zalać go mlekiem i 2 szklankami wody.
Doprowadzić do wrzenia.
W między czasie mąkę razem z masłem utrzeć po czym dodać do zupy dokładnie mieszając.
Następnie zdjąć garnek z ognia i dodać żółtka i sok z cytryny wymieszać trzepaczką.
Nie przerywając mieszania dodać jeszcze białka.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem a przed podaniem wrzucić jeszcze groszek ptysiowy.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: wtorek, 15, listopad 2011 09:33
- Urszula Lechowicz
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa