Zupa cebulowa z pomidorami
Zupa cebulowa z pomidorami4.57 out of 5 based on 217 voters.
Składniki:
• 3/4 kg cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 kg pomidorów
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 2 łodyżki bazylii
• sól, szczypta chili, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku, zeszklić. Dodać bazylię i obrane ze skórki, pokrojone na cząstki pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Dodać 1/2 l wody i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Od czasu do czasu zamieszać, aby nie przywarło. Cebula i pomidory powinny się rozgotować. Jeśli zupa jest za gęsta, rozrzedzić wodą. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa cebulowa
- Opublikowano: poniedziałek, 12, wrzesień 2005 00:00
- Kama
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa