Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa brokułowa z omletem

Składniki:

    • 50 dag brokułów
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz

    Omlet:

    • 4 jajka
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Brokuły opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem na jasnozłoty kolor. Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać zawartość patelni i różyczki brokuł, zmniejszyć ogień, gotować przez 15  minut pod przykryciem. Jajka ubić ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną, smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy spód się lekko zrumieni omlet obrócić i dosmażyć, zsunąć na talerz, pokroić w prostokąty lub łupki. Zupę ewentualnie doprawić, dodać zieleninę. Podawać z przygotowanym omletem. Zupę można zabielić śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *