Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa bałkańska

Składniki dla 5-6 osób:

  • bulion lekki (warzywny lub drobiowy)  
  • pomidory w zalewie domowe lub z puszki, bez skórek min 500g
  • mała puszka koncentratu 30% – 90g
  • czosnek 4 ząbki
  • duża cebula
  • ryż biały, długo ziarnisty 100g
  • mielone – cielęce 300g
  • 1 małe jajko
  • bułka tarta 50g
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
W dużym rondlu (3l.) podsmażyć cebulę ze zgniecionym czosnkiem, podsypać papryką po 2-3 min. wrzucić pomidory sól, pieprz mielony(sporo) dusić ok. 25 min – pognieść pomidory w garnku ,ale nie miksować -mają być w drobnych kawałkach. Całość zalać gorącym bulionem – gotować jeszcze 10 min. W tym czasie zrobić z mielonej cielęciny malutkie klopsiki ( jajko, bułka tarta ,sól, pieprz, ewentualnie  odrobina wody). Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną dość grubo pietruszkę 1/2 pęczka). Wrzucić klopsiki , następnie zasypać ryżem. 6.gotować 18 minut. Podawać w glinianych miskach z bagietką lub chlebkiem pita. Przepisu nie zamieszczam w Kuchniach Świata gdyż w zbliżonym oryginale (Rumunia) są klopsy ze starego barana z łojem nie zjadliwe…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *