Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa NIC Ilony

Składniki:

  • mleko 2 litry
  • wanilia 1/4 laski
  • jajka 6 sztuk
  • cukier 18 dag
  • ryż 12 dag
  • masło 1 dag

    Sposób przyrządzenia:
    Mleko należy przelać do garnka i zagotować je wraz z wanilią. Żółtka
    oddzielone od białek należy wymieszać z cukrem. Białka należy ubić na
    sztywną pianę z częścią cukru. Gdy mleko zacznie wrzeć należy kłaść na
    nie pianę z białek i przykryć pokrywką. Gotować do uzyskania pianki.
    Piankę należy wyłożyć na talerz. Do żółtek należy dodać kilka łyżek
    wrzącego mleka i wszystko dobrze wymieszać. Mleko należy połączyć z
    zaparzonymi żółtkami. Ryż należy ugotować na sypko, przełożyć jego
    porcje na talerze i zalać gorącą zupą, udekorować pianką.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *