• 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa)
  • 1 dag mąki
  • 8 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 2 dag mąki do zasmażki
  • 250 ml wywaru z kości
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 100 ml śmietany
  • 60-80 dag ziemniaków
  • sól pieprz,
  • gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, posypać przyprawami i mąką, zrumienić ,skropić wodą i udusić na półmiękko,
Przygotować sos :
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, zrumienić, rozprowadzić zimnym wywarem mieszając trzepaczką, Zagotować, dodać namoczone , ugotowane i pokrojone w paseczki grzyby, gotować przez kilka minut, po czym wlać śmietanę i sos doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować przez kilka minut, odcedzić, odsączyć, ułożyć w naczyniu przekładając zrazami, polać sosem. Dusić do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczyniem, po czym doprawić.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi