Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaki faszerowane wieprzowiną

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 15 dag żółtego sera
  • 6 dag boczku w plasterkach
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 żabki czosnku
  • 10 dag konfitury porzeczkowej
  • 1 papryczka chili
  • oliwa
  • ½ majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaków nie obierać, zalać wodą i gotować około 15 minut.
    W między czasie mięso przesmażyć na rozgrzanej oliwie, po czym dodać do niego porzeczki, ser, posiekany czosnek, papryczkę, majeranek, sól oraz pieprzem.
    Całość odkładnie wymieszać i podlać winem.
    Następnie ziemniaki odcedzić i ściąć czubki i z zmieników wydrążyć miąższ.
    Ziemniaki napełnić farszem, na wierzchu położyć plasterek boczku oraz odcięty czubek.
    Każdego ziemniaka owinąć a folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 15 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *