Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczany zapiekaniec

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag gotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • ½ szkl. kaszy manny
  • 1-2 cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce a gotowane zemleć w maszynce i wymieszać z surowymi.
    Dodać kaszę, posiekaną wędlinę, ser oraz cebulę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Powstałą masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 60 minut.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *