Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemniaczane placki babci Broni

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • sól, do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i dodać mąkę, tyle by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na kopytka. Z ciasta formujemy wałki i kroimy w 8 cm kawałki, rozpłaszczamy. W talerzu wysypujemy bułkę tartą i  placki obtaczamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Takie placuszki dobrze smakują z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *