Ziemniaczane placki babci Broni
Ziemniaczane placki babci Broni4.65 out of 5 based on 103 voters.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 2 jajka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól, do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Przecisnąć przez praskę. Wbić jajka i dodać mąkę, tyle by ciasto po zagnieceniu miało konsystencję ciasta na kopytka. Z ciasta formujemy wałki i kroimy w 8 cm kawałki, rozpłaszczamy. W talerzu wysypujemy bułkę tartą i placki obtaczamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złocisty kolor. Takie placuszki dobrze smakują z sosem pomidorowym lub grzybowym.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: czwartek, 10, luty 2011 10:39
- Małgorzata Jeziorek
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak