Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ziemianki zapiekane ze śledziem

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 solone śledzie
  • 2 cebule
  • 3 łyżki tartej bułki
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżki masła

 

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je obrać i pokroić w plasterki.
    W między czasie wymoczyć śledzie po czym je obrać z ości i drobno pokroić.
    Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę po czym połączyć ją ze śledziami.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian ziemniaki z śledziami.
    każdą warstwę posypać bułka tartą i oprószyć pieprzem.
    Górę skropić jeszcze olejem i zapiec w rozgrzanym piekarniku.

     

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Bogdan Kmita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *