• 75 dag kapusty włoskiej
• 75 dag ziemniaków
• 10 dag boczku
• 3 cebule
• 3 łyżki masła
• ¼ l bulionu Winiary
• 10 dag startej goudy
• ½ pęczka szczypiorku
• sól, pieprz

Wykonanie:
Kapustę włoską umyć, pokroić w ćwiartki i następnie w paski. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w rondlu, poddusić w nim cebulę. Następnie dodać boczek i całość podsmażyć. Do rondla z cebulą i boczkiem włożyć kapustę włoską i ziemniaki, przyprawić sola pieprzem i wlać bulion. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Całość piec pod przykryciem w piekarniku około 60 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać zapiekankę startą gouda. Zapiekać aż do stopienia się sera. Szczypior posiekać. Zapiekankę ułożyć na talerzach i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Przepis nadesłała na Drugą Edycję Konkursu Pychotki: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi