Składniki:
• 40 dag ziemniaków
• 1 mały bakłażan
• 1 mała cukinia
• 1 marchew
• 1 ząbek czosnku
• 12 dag śmietany
• 1/2 łyzeczki tymianku
• tłuszcz do wysmarowania formy
• zielona pietruszka
• sól,
• pieprz grubo zmielony
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew obrać i umyć. Bakłażana i cukinię umyć. Ziemniaki, bakłażana i cukinię pokroić w cienkie plastry, a marchew wzdłuż w paski. Czosnek obrać i zmiażdżyć, wymieszać ze śmietaną i tymiankiem. Całość doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać kolejno warstwy ziemniaków, bakłażana, cukinii i marchwi. Każdą warstwę polać sosem śmietanowo-czosnkowym. Naczynie przykryć dokładnie folia aluminiową. Piec w piekarniku ok. 45 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Tort ziemniaczany lekko przestudzić i pokroić na porcje. Posiekaną natką pietruszki posypać każdą porcję.
Przepis nadesłała na Drugą Edycję Konkursu Pychotki: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.śniadeckiego 3a/18