Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka grzybowa w cieście

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 jajko

    Nadzienie:

  • 75 dag świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Z mąki, 1 szkl. wody, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, z którego uformować kulę i odstawić przykryte ściereczką.
    W między czasie cebulę i czosnek posiekać po czym przesmażyć razem na rozgrzanym mąkę, wówczas dodać pokrojone grzyby i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
    Po tym czasie ostawić do ostygnięcia.
    Wówczas wbić jajko, dodać bulkę tarą oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy.
    Rozsmarować na nim farsz i boki lekko zawinąć.
    Ze skarze ciasta można wyciąć dekoracyjne elementu i ułożyć na wierzchu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *