Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekana cykoria z czosnkiem

Składniki:

  • ½ kg cykorii
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 jajko
  • 1 ½  szklanki mleka
  • 1 ½  łyżki mąki
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • ½ szklanki utartego żółtego sera Gouda
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 6 łyżek oliwy

    Sposób przyrządzenia:
    Cykorię umyć, obgotować w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzić, ułożyć kolbami  na półmisku żaroodpornym posmarowanym oliwą. Cebulę obrać drobno posiekać ,osolić i poddusić na pozostałym oleju, gdy zacznie się rumienić przyprawić do smaku solą i pieprzem. Obłożyć  cykorię. Jajko umyć, wylać do miseczki , połączyć z mlekiem i mąką, wymieszać z pasta pomidorową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem roztartym z solą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zalać cykorię. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni C i zapiec około 25 minut. Gdy się zrumieni podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *