Składniki:
- 1 kg dyni
- 4 strąki czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- sól, cukier, pieprz do smaku
- ½ szklanki oleju sojowego
- 2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki , oprószyć mąką i lekko obrumienić na tłuszczu. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i razem z papryką pokroić drobniutko. W rondlu rozgrzać olej dodać składniki i poddusić , gdy zmiękną dodać koncentrat pomidorowy, roztarty czosnek i przyprawić do smaku, solą, cukrem i pieprzem. Przygotowane warzywa wyłożyć na usmażoną dynię i chwilę poddusić. Podawać na zimno lub na gorąco jako dodatek do jaj, ryb i mięsa.