Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka wieprzowa w śmietanowym sosie

Składniki:


  • 50 dkg wątróbki
  • 1 łyżka mąki,
  • 2/3 szklanki dobrej śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa


Sposób przyrządzenia:
Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Tak przygotowaną wątróbkę pokrajać ukośnie w plastry o grubości 1.5 cm, posypać pieprzem i mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć, dodać do wątróbki razem ze śmietaną ,doprawić. Podgrzewać przez kilka minut nie dopuszczając do wrzenia. Podawać z makaronem i surówkami.

 

 

1 comment for “Wątróbka wieprzowa w śmietanowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *