Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z makaronem w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 45 dag udźca wołowego
  • 3 łyżki masła
  • ½ szkl posiekanej cebuli
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • ½ łyżeczki bazylii
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • ¼ szkl sherry
  • 3 szkl ugotowanego makaronu

Sposób wykonania:
Na 2 łyżkach rozgrzanego masła przesmażyć posiekaną cebulę.
Wówczas dodać wołowinę pokrojoną w paski i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie mięso wyjąć a na patelni roztopić resztę masła i wrzucić pokrojone pieczarki.
Gdy się podsmażą dodać przecier pomidorowy, bazylię oraz wodę.
Całość dokładnie wymieszać po czym ponownie wrzucić wołowinę.
Lekko poddusić na małym ogniu i dodać mąkę wymieszaną z jogurtem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować do zgęstnienia sosu.
Rozcieńczyć go sherry i podawać z ugotowanym makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *