Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny barszcz Waldemara

Jeśli wieczerza wigilijna to nie może zabraknąć na niej wigilijnego barszczu. Dziś przepis na barszcz pomysłu Waldemara. Lista zakupów: buraki, zakwas buraczany, pietruszka i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 kg buraków 
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,2 l wody
  • 250 ml zakwasu buraczanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone buraki.
    Dodać obraną pietruszkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki.
    Wrzucić jeszcze liść laurowy i ziele angielskie.
    Zalać całość wodą. 
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas wywar przecedzić.
    Wlać do niego zakwas buraczany.
    Dokładnie wymieszać i zagotować.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *