Wigilijny barszcz Waldemara
Wigilijny barszcz Waldemara0 out of 5 based on 0 voters.
Jeśli wieczerza wigilijna to nie może zabraknąć na niej wigilijnego barszczu. Dziś przepis na barszcz pomysłu Waldemara. Lista zakupów: buraki, zakwas buraczany, pietruszka i przyprawy.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1,2 l wody
- 250 ml zakwasu buraczanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Do garnka wrzucić obrane i pokrojone buraki.Dodać obraną pietruszkę i seler pokrojone na mniejsze kawałki.Wrzucić jeszcze liść laurowy i ziele angielskie.Zalać całość wodą.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas wywar przecedzić.Wlać do niego zakwas buraczany.Dokładnie wymieszać i zagotować.Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Liczba porcji: 5
- Szczegóły
- Kategoria: Barszcz Czewony
- Opublikowano: czwartek, 15, grudzień 2016 06:41
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa