Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny żurek Ani

Święta coraz bliżej, dlatego dziś podajemy przepis na Wielkanocny żurek Ani. Do jego wykonania potrzebujesz: białej kiełbasy, wędzonego boczku, żurku i przypraw. 
 
 

Składniki:

  • 2 szkl ukiszonego żuru 
  • 30 dag białej kiełbasy 
  • 15 dag wędzonego boczku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ½ szkl śmietany 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • sól 
  • pieprz 
  • jajka ugotowane na twardo 
 

Sposób wykonania:

  1. Białą kiełbasę przełożyć do garnka.
    Dodać ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz.
    Zalać całość 3 szklankami wody.
    Zagotować i trzymać na ogniu około 10 minut.
    W między czasie obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić i dodać pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć. 
    Wówczas przełożyć całość do garnka z kiełbasą.
    Kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry.
    Na sam koniec dodać jeszcze żur oraz śmietanę wymieszaną z mąką.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
    Podawać  z jajkami ugotowanymi na twardo.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *