Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wegetariańska pizza z awokado

Składniki:
Ciasto:

  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki maślanki
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 opakowania suchych drożdży

Sposób przyrządzenia:
Maślankę i masło podgrzać do temperatury około 40 stopni C. Drożdże wymieszać z cukrem i ½ szklanki ciepłej wody. Suche składniki ciasta wymieszać, dodać mleko z masłem i rozrobionymi w wodzie drożdże. Wyrabiać ciasto aż masa będzie gładka i pulchna, a ciasto przestanie się kleić do rąk. Z wyrośniętego ciasta formować  spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Nie wykorzystane spody można owinąć folią aluminiową i zamrozić.

Sos:
Składniki:

  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
  • pieprz, sól, cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.

Dodatek
Składniki:

  • 1 avokado, obrane, pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ szklanki oczyszczonej, pokrojonej w paseczki kolorowej papryki
  • ½ szklanki pokrojonych w plastry pieczarek
  • tarty parmezan
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Plastry awokado skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pieczarki i paprykę, smażyć mieszając 5 minut. Na posmarowanym sosem spodzie pizzy ułożyć plastry awokado i pieczarki podsmażone z papryką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, posypać serem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *