Węgorz w sosie koperkowym z porto
Węgorz w sosie koperkowym z porto 0 out of 5 based on 0 voters.
Składniki:
- 1 kg węgorza
- ¾ l jasnego piwa
- 2 cebule
- 2 goździki
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 kieliszek porto
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Węgorza oczyścić, usuwając skórę po czym pokroić go na dzwonka.
Oprószyć je solą i przełożyć do rondelka.
Dodać goździki, skórkę z cytryny, krążki cebuli i zalać całość piwem oraz porto.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie dusić rybę na małym ogniu około 30 minut.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Natomiast sos z duszenia przetrzeć przez sito.
Dodać śmietanę, posiekany koperek oraz make.
Gotować na małym ogniu do zgęstnienia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sosem polać rybę i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ryby
- Opublikowano: środa, 13, luty 2013 09:19
- Kamil Trzaski
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla