Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec jagnięcy pieczony z całymi ząbkami czosnku

 

Składniki:

  • 1 kg udźca jagnięcego
  • 2 główki czosnki i 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • mleko
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem oraz 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku.
    Zamarynowane mięso owinąć  w folię aluminiową i odstawić na kilka godzin.
    Po tym czasie przełożyć je do brytfanny i polać oliwą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 2 godziny.
    W trakcie pieczenia co pół godziny smarować mięso mlekiem.
    Natomiast po pierwszych 30 minutach pieczenia włożyć do brytfanny listek laurowy oraz nieobrane ząbki czosnku.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *