Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec jagnięcy z pieca Ryszarda

 

Składniki:

  • udziec jagnięcy
  • pęczek posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Udziec ponacinać dość głęboko, co najmniej na 3 cm.
    Powstałe nacięcia wypełnić posiekaną bazylią oraz czosnkiem po czym oprószyć całość solą oraz pieprzem.
    Następnie całość osznurować bawełnianym sznurkiem.
    Przełożyć  do naczynia żaroodpornego.
    Skropić oliwą i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piec około 1 godziny 15 minut.
    Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso  się zarumieniło.
    Po wyjecie z piekarnika odwiązać sznurek i poczekać 10 minut aby mięso odpoczęło.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *