Składniki:
- udziec jagnięcy
- pęczek posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Udziec ponacinać dość głęboko, co najmniej na 3 cm.
Powstałe nacięcia wypełnić posiekaną bazylią oraz czosnkiem po czym oprószyć całość solą oraz pieprzem.
Następnie całość osznurować bawełnianym sznurkiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Skropić oliwą i wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec około 1 godziny 15 minut.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się zarumieniło.
Po wyjecie z piekarnika odwiązać sznurek i poczekać 10 minut aby mięso odpoczęło.
Liczba porcji: 6