Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z grilla pikantne i pachnące

Składniki:

  • 2 duże udka kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 3 łyżeczki ulubionych suszonych przypraw
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny – opcjonalnie
  • szczypta otartej z cytryny skórki

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka przekroić w stawie kolanowym. Używając ostrego noża usunąć z porcji mięsa kości. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, polać nimi porcje mięsa i na około 1 godzinę odstawić do lodówki. Tak przygotowane mięso piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 20 – 30 minut często obracając (co 2 minuty) i smarując za pomocą pędzelka marynatą. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *