Tilapia w ostrym sosie
Tilapia w ostrym sosie4.59 out of 5 based on 183 voters.
Składniki:
Sos:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu
- sól, pieprz do smaku, chili
Tilapia:
- 50 dkg filetów z tilapii
- sok z cytryny
- mąka
- oliwa z masłem do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos. Paprykę obrać ze skórki i pokroić w kostkę, poddusić na 2 łyżkach oliwy wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem, gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać śmietanę. Zmiksować. Doprawić do smaku, dodać posiekany szczypiorek, odstawić w ciepłe miejsce. Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, każdą porcję ryby obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Podając polać sosem, Podawać z ryżem na sypko i żurawinami.
- Szczegóły
- Kategoria: Tilapia
- Opublikowano: niedziela, 09, wrzesień 2007 14:10
- Roman
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla