Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z ananasem i wiśniami

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
  • sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
  • Farsz:
  • 8 krążków ananasa konserwowanego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość.  Tak przygotowane ciasto podzielić na 2 placki rozwałkować na odpowiednio grube placki i jednym wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Jajko, cukier i masło zmiksować na gładką masę. Na upieczonym i posmarowanym masą jajeczną spodzie rozłożyć obsączone z zalewy krążki ananasa, w każdy włożyć wiśnie bez pestki. Przykryć drugim płatem ciasta. Zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *