Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta szpinakowo-serowa

Składniki:

  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki
  • 0, 5 łyżeczki soli
  • 1 kg szpinaku
  • 3 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g sera pleśniowego
  • 3 łyżki śmietany
     

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z masłem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopiono sól oraz mąkę.
    Powstałe ciasto zawinąć w folie aluminiową i wstawić do lodówki na 15 minut.
    Po tym czasie ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec aż się zarumieni.
    W między czasie szpinak przesmażyć na patelni, wówczas dodać ser, mąkę, śmietanę oraz posiekany czosnek.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstały farsz rozłożyć na podpieczonym cieście i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 15 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *