• pierś z kurczaka
  • opakowanie "Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną"
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cury
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 kostka rosołu drobiowego
  • 3 łyżki keczapu łagodnego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 5 łyżek ziarna sezamowego

Sos:

  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • imbir, cury
  • kostkę drobiową
  • cukier
  • łyżkę keczupu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego zalewamy


Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zalewamy szklanką wrzątku, mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy sosem sojowym. Na połowie ilości oleju smażymy na złoto. Pod koniec dodajemy resztę keczapu. Przygotowanie warzyw: Cebulę kroimy w piórka i smażymy do zeszklenia na osobnej patelni na reszcie oleju. Dodajemy mrożone warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy przez ok. 3-4 minuty. Posypujemy przyprawa z sazsetki. Następnie dodajemy mięso i całość zalewamy sosem. Dusimy pod przykryciem ok.3 minut. Jeśli całość będzie za gęsta można dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Gotowe danie na miseczkach posypujemy prażonym ziarnem sezamowym. Podajemy z bułką. Przygotowanie zajmuje mi ok. 30 minut. Można chińszczyznę pozostawić w lodówce na dzień następny - jest lepsza. Danie zwykle przygotowuję przed wyjściem do pracy, studzę i zostawiam w lodówce. Wystarczy podgrzać i gotowe.


Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Pychotka.pl Przepisy Kulinarne
Fan Page na Facebook
Fan Page na Google+
Twitter

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi