Szparagi z truskawkowym sosem
Szparagi z truskawkowym sosem 4.60 out of 5 based on 247 voters.
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 8 truskawek
- 5 łyżek oliwy
- 2łyzki octu winnego
- 1por
- sól
- pieprz
-
Od pora oddzielić kilka długich liści po czym je obgotować przez chwilę w wrzątku, przelać zimną wodą i pokroić wzdłuż na cienkie paski.
W między czasie truskawki zmiksować z dodatkiem oliwy oraz octu winnego.
Gdy powstanie jednolity sos, doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie szparagi zalać osoloną wodą i gotować ok. 5- 10 minut, wówczas je odcedzić i ułożyć w pęczki związując je paskiem pora.
Polać je truskawkowym sosem i udekorować całymi truskawkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: czwartek, 09, lipiec 2009 07:35
- Mariola
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak