Szparagi saute z szalotkami
Szparagi saute z szalotkami5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- sól gruboziarnista
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szkl posiekanych szalotek
- szczypta zmiażdżonego pieprzu
- 1 łyżka wytrawnego białego wina
- cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Ze szparagów odciec zdrewniałe końce, po czyn obwiązać je bawełnianą nitką i włożyć pionowo do garnka z gotującą się osoloną wodą.
Gotować do miękkości po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Odciąć bawełnianą nitkę i pokroić je w ukośne kawałki.
Następnie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekane szalotki.
Oprószyć je pieprzem i smażyć około 3 minut, aż staną się szkliste, Łówcz wlać wino i dodać szparagi.
Całość podgrzać na małym ogniu po czym doprawić do smaku i udekorować cząstkami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Szparagi
- Opublikowano: czwartek, 27, grudzień 2012 12:11
- Łucja Lasota
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak