Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle z indyka z sosem z sera roquefort

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka po 180 g
  • 1/2 l śmietany
  • 100 g sera roquefort
  • 1 cytryna / sok oraz starta skórka/
  • 40 g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • 1 łyżka koniaku lub calvadosu
  • grubo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
Rozgnieciony ser roquefort wymieszać ze śmietaną i zagotować na niewielkim ogniu na jednolitą, gęstą masę, mieszając od czasu do czasu. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wytrzeć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Połowę masła roztopić na patelni. Dodać sok z cytryny. Zamieszać. Bułkę tartą zmieszać z tymiankiem i skórką z cytryny. Sznycle posolić, w pierwszej kolejności umoczyć je w przyprawionym maśle z patelni, następnie obtoczyć w bułce tartej. Na gorącym maśle obsmażyć z każdej strony przez 3 minuty. Sos doprawić koniakiem i pieprzem. Usmażone sznycle ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać osobno w sosjerce. Podawać z ryżem lub makaronem oraz z brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *