Szczupak lub sandacz po dworsku
Szczupak lub sandacz po dworsku4.51 out of 5 based on 282 voters.

Na każdy 1 kg filetu ze szczupaka:
- 15 dkg smażonej cebuli
- 10 dkg surowej cebuli
- 25 dkg miąższu chleba pszennego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
- posiekany czosnek, mielony, czarny pieprz, sól, cukier
Sposób przyrządzenia:
Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe Używając ostrego wąskiego noża oddzielić ostrożnie mięso od skóry oraz ości i kręgosłup. Mięso, namoczony w leku i odciśnięty miąższ chleba, cebulę, posiekany czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać przyprawy i masło, dokładnie wymieszać. Farszem nadziać rybę, nadać jej naturalny kształt. Tak przygotowaną owinąć kilkoma warstwami gazy, związać bawełnianym sznurkiem. Do odpowiedniego garnka lub brytfanny nalać bulionu warzywnego, ułożyć w nim rybę i powoli parzyć przez 1 godzinę na 1 kg wagi. Po tym czasie rybę wyjąć, schłodzić, ostrożnie odwinąć z gazy, ułożyć w sposób naturalny na odpowiednio dużym półmisku i puścić wodze fantazji, dekorować. Do dekoracji używamy oliwek, gotowanych i marynowanych warzyw, majonezu, cytrusów itd. Zapewniam że tak podany, duży szczupak będzie sensacją.
- Szczegóły
- Kategoria: Szczupak
- Opublikowano: środa, 30, kwiecień 2008 18:34
- Magda
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla