Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak lub sandacz po dworsku

Składniki:
Na każdy 1 kg filetu ze szczupaka:

  • 15 dkg smażonej cebuli
  • 10 dkg surowej cebuli
  • 25 dkg miąższu chleba pszennego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • posiekany czosnek, mielony, czarny pieprz, sól, cukier


Sposób przyrządzenia:

Szczupaka dokładnie umyć, oskrobać delikatnie, sprawić. Po usunięciu wnętrzności i otrzewnej ponownie umyć i osuszyć. Usunąć oczy i płaty skrzelowe Używając ostrego wąskiego noża oddzielić ostrożnie mięso od skóry oraz ości i kręgosłup. Mięso, namoczony w leku i odciśnięty miąższ chleba, cebulę, posiekany czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać przyprawy i masło, dokładnie wymieszać. Farszem nadziać rybę, nadać jej naturalny kształt. Tak przygotowaną owinąć kilkoma warstwami gazy, związać bawełnianym sznurkiem. Do odpowiedniego garnka lub brytfanny nalać bulionu warzywnego, ułożyć w nim rybę i powoli parzyć przez 1 godzinę na 1 kg wagi. Po tym czasie rybę wyjąć, schłodzić, ostrożnie odwinąć z gazy, ułożyć w sposób naturalny na odpowiednio dużym półmisku i puścić wodze fantazji, dekorować. Do dekoracji używamy oliwek, gotowanych i marynowanych warzyw, majonezu, cytrusów itd. Zapewniam że tak podany, duży szczupak będzie sensacją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *