Składniki:
- 4 kromki białego chleba
- 10 dkg solonego (wędzonego) łososia lub innej ryby
- 2 łyżki masła
- 1 jajka
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżka mleka
- obgotowane liście białej kapusty
- 2 dkg oliwek bez pestek
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim pieczywo z jednej strony. Kapustę ugotować w solonej wodzie. Jajko, mleko, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki wymieszać, usmażyć z masy 4 placki odpowiadające wymiarem kromkom chleba. Soloną rybę pokroić w cienkie plastry. Ugotowaną kapustę pociąć na prostokąty wielkości kromek chleba. Na obsmażonej stronie pieczywa układać masę jajeczną i plastry łososia. Dekorować jajkiem i majonezem wymieszanym z musztardą. Podawać na „talerzykach” z ugotowanej kapusty.