Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z krewetek i selera

Składniki:

  • 12 oczyszczonych krewetek królewskich
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 pomarańcze
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób wykonania:

  1. Sok wycisnąć z pomarańczy po czym wymieszać go z winem i miodem, dodać posiekany imbir, czosnek, paprykę oraz utuczony w moździerzu pieprz.
    Powstałą marynatą zlać krewetki i wstawić do lodówki na 3 godz.
    W między czasie pokroić seler na kawałki.
    Następnie krewetki wyjąć z zalewy a włożyć do niej kawałki selera, odstawić na kilka minut.
    Po chwili nabijać na wykałaczki krewetki i kawałki selera.
    Piec na ruszcie ok. 6-8 min.
    Natomiast marynatę zagotować, wówczas dodać do niej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną 3 łyżkami wody, dokładnie wymieszać ponownie zagotować.
    Powstałym sosem polać szaszłyki przed podaniem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Viktorię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *