Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki w marynacie z limonki z kolendrą

Znakomity przepis na szaszłyki, do których mięso było marynowane w limonkowej marynacie. Musisz go wypróbować. Lista zakupów: pierś z kurczaka, limonki, kolendra, czosnek.
 

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 2 limonek 
  • 10 gałązek kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 papryczki chili
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w duża kostkę.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kolendrę posiekać i wrzucić do czosnku.
    Zalać całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    Dorzucić jeszcze drobno posiekaną papryczkę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Odstawić je na około 2 godziny.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *