Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki Kornela

Wypróbuj przepis Kornela na pyszne, soczyste szaszłyki. Do ich wykonania będziesz potrzebować: mięsa wieprzowego, musztardy, czosnku oraz ziół i przypraw. 
 

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Wieprzowinę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przełożyć musztardę.
    Dodać do niej olej, ocet winny i razem dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, tymianek i majeranek.
    Wrzucić listki laurowe i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Następnie nadziewać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *