Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szalotki po grecku

Składniki:

  • 450 g szalotek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki czosnkowego octu winnego
  • 3 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • posiekane zioła

Sposób wykonania;
Obrane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, smażyć około 3 minut.
Po tym czasie dodać miód i smażyć na dużym ogniu 30 sekund.
Następnie wlać ocet czosnkowy oraz białe wino.
Dokładnie wymieszać i dodać pastę pomidorową oraz pokrojone selery i pomidory.
Ponownie wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Dusić na małym ogniu ostanie 5 minut.
Na koniec doprawić do smaku a przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *