Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z pieczarek.

Skład:

  • 3 średniej wielkości pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki
  • 8 – 10 pieczarek pokrojonych w cienkie pół-plasterki
  • sporo posiekanej natki
  • sok z cytryny
  • extra virgin oliwa dobrej marki
  • sól, pieprz do smaku
  • liście sałaty

Sposób przyrządzenia:
Dobrze wymieszać oliwę z sokiem, solą i pieprzem. Wymieszane pomidory z pieczarkami posypać obficie natka, polać mieszaniną vinegrette jak wyżej i ochłodzić w lodówce pół godz. Co najmniej przed podaniem. Podając ułożyć sałatkę na jędrnych liściach sałaty. Proponuje dodać do sałatki oliwki zielone lub czarne (calamata) w plasterkach i bez pestek albo podać oliwki osobno w miseczce (do obu sałatek), każdy weźmie do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *