Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z kalarepki z kiełkami sojowymi

Składniki:

  • 2 kalarepki z listkami
  • 100 g kiełków sojowych
  • główka kapusty pekińskiej
  • strąk czerwonej papryki
  • ogórek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4-5 suszonych moreli
  • łyżka białego wina
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich

    Sos:

  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ćwierć łyżeczki startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki miodu

    Sposób wykonania:
    Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i schłodzić w lodówce.
    W między czasie morele zalać winem i odstawić na chwilę.
    Następnie kalarepki obrać i zetrzeć na tarce, dodać obranego selera pokrojonego w plasterki, paprykę oraz kapustę pokrojone  w paski.
    Morele wyjąć z wina, pokroić w paseczki i dodać do sałatki razem z pokrojonymi kiełkami.
    Całość wymieszać i polać sosem.
    Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami i listkami kalarepki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *