Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sum z grilla z sosem ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 1 kg suma

    Marynata:

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych pomidorów
  • posiekana bazylia do smaku
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • sól, pieprz

    Sos:

  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka pokruszonych suszonych pomidorów
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty zmiksować, polać nią porcje ryby, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, drobno pokroić. Pomidory i pozostałe składniki sosu wymieszać, zmiksować w blenderze. Obsączone z nadmiaru marynaty porcje ryby upiec z obu stron na dobrze nagrzanym grillu. Podawać z sosem i białym pieczywem opieczonym na grillu i natartym czosnkiem.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *