Nowości na www.pychotka.pl

W przygotowaniu jest także Encyklopedia Kulinarna, zostanie ona uruchomiona już wkrótce.
Poszukujemy także osób chętnych, do redagowania działu „Diety” – kontakt na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.
Wiedeńska wystawa
JEDZENIE, PICIE, KONSUMPCJA PO ROKU 1945
Jedzenie i picie to centralne obszary naszego życia codziennego, ściśle związane ze społecznymi strukturami i podlegające ciągłym zmianom i przeobrażeniom.
I tak wzrost tempa życia, będący wynikiem rozwoju cywilizacyjnego, odbija się również na przyzwyczajeniach żywieniowych i konsumenckich: bary espresso, sieci restauracji Fast Food, supermarkety czy tez automaty z żywnością?
Słodki symbol Wiednia
Jeśli ktoś zadałby nam pytanie, jakie specjały kulinarne kojarzą się nam z austriacka stolica, z cala pewnością jedna z pierwszych nazw, jaka przyszłaby nam do głowy, byłby Tort Sachera. Można by się wręcz pokusić o nazwanie tego czekoladowego deseru “ambasadorem” Wiednia na polu turystyki.
Sznycel wiedeński “po amerykańsku”
Historia tej austriackiej potrawy narodowej, jak z pewnością można określić sznycel wiedeński, sięga kilkuset lat wstecz i ma swoje źródło … o dziwo w północnych Włoszech. Tam właśnie w roku 1514 zabroniono przygotowywania “na zloty kolor” wszelkich potraw, co skłoniło doświadczonych kucharzy do odwołania się do starego bizantyjskiego zwyczaju i opiekania mięsa w złotej panierce z tartej bułki.
Konkurs... zwycięzcą jest...

Kraków od kuchni

Ta mała Belgia
Rzeczywiście mała, ledwie ją widać na mapie. Dziesięciokrotnie mniejsza od Polski a i ludności tyle, co kot napłakał - ok. 10mln.Kraj niewielki, ale za to sztuka kulinarna na wysokim poziomie. Nie każdy wie, że Belgia ma olbrzymią produkcję serów twardych. Jest ich masa, ostatnio pojawia się coraz więcej niskotłuszczowych. Około 400 gatunków piwa, to nie byle, co. Dużo gatunków serów i piwa jest wyrabianych przez opactwa, gdzie ojcowie zazdrośnie strzegą receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Naturalnie znana jest wszędzie belgijska czekolada, znakomita. Szkoda, że nie dla mnie - cholesterol.
Nowości na portalu
Witamy ponownie na naszym serwisie. Na początek kilka ważnych spraw. Po pierwsze uruchomiliśmy nowy CZAT dla użytkowników naszego portalu, zapraszamy do jego testowania, chyba tak jak poprzednio godzina wielkiego czatowania to 21.
Sprawa druga Rejestracja w serwisie. Po rejestracji powinni państwo otrzymać e-maila proszącego o potwierdzenie rejestracji przez kliknięcie dodanego linku, bez zrobienia tego nie będzie się można logować do serwisu, maile te mogą być blokowane przez filtry „antyspamowe”, więc może wyglądać że państwo takiego nie otrzymali... Proszę wtedy o kontakt.
I sprawa chyba najważniejsza przepisy, które Państwo nadsyłają publikowane są z pewnym opóźnieniem, taki jest "cykl produkcyjny" portalu. W tym miejscu pragniemy Bardzo Podziękować wszystkim, którzy nadesłali przepisy i prosimy o więcej :).