Stek wieprzowy
Stek wieprzowy4.70 out of 5 based on 291 voters.
Składniki:
• 0.5 kg chudej szynki
• 1 łyżeczka mąki
• 2 ząbki czosnku
• 2 cebule
• sól, pieprz
• 2 łyżki smalcu
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, pokrajać w poprzek włókien na plastry, zbić tłuczkiem lekko zwilżonym wodą, uformować owalne steki. Czosnek drobniutko posiekać i równomiernie rozprowadzić na powierzchni steków, wciskając w mięso. Wysypać mąkę na talerzyk, wymieszać z pieprzem, steki posolić, obtoczyć w mące. Usmażyć, wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrajaną w krążki cebulę. Ułożyć steki na półmisku, obkładając cebulą.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
- Szczegóły
- Kategoria: Wieprzowina
- Opublikowano: sobota, 26, marzec 2005 00:00
- Xawier