Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z pesto pomidorowym

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g migdałów
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 80 g startego parmezanu
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 pęczek bazylii
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 400 g spaghetti
      

                                   

Sposób wykonania:
Pomidory zalać osoloną wodą i gotować około 5 minut po czym je odcedzić pozostawiając około1 50 ml wody w której się gotowały.
Następnie orzechy oraz migdały uprażyć na rozgrzanej patelni po czym dodać je do pomidorów razem z parmezanem.
Całość dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym i połączyć z posiekaną bazylią oraz natką pietruszki.
Makaron ugotować al dente po czym przelać go zimną wodą i wymieszać z pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *