Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g migdałów
- 60 g orzeszków piniowych
- 80 g startego parmezanu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 pęczek bazylii
- cukier
- pieprz
- sól
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 400 g spaghetti
Sposób wykonania:
Pomidory zalać osoloną wodą i gotować około 5 minut po czym je odcedzić pozostawiając około1 50 ml wody w której się gotowały.
Następnie orzechy oraz migdały uprażyć na rozgrzanej patelni po czym dodać je do pomidorów razem z parmezanem.
Całość dokładnie zmiksować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym i połączyć z posiekaną bazylią oraz natką pietruszki.
Makaron ugotować al dente po czym przelać go zimną wodą i wymieszać z pesto.