Sos chrzanowo-winny
Sos chrzanowo-winny 4.20 out of 5 based on 5 voters.
Składniki:
- korzeń chrzanu
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 2 szkl słodkiej śmietanki kremowej
- łyżka soku wiśniowego
- łyżka soku z czerwonych porzeczek
- łyżka musztardy
- sok z cytryny
- łyżeczka cukru pudru
- sól
Sposób wykonania:
Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym sparzyć go wrzątkiem i odsączyć na sicie.
Gdy chrzan ostygnie przełożyć go do miseczki i dodać do niego śmietanę oraz wino, wymieszać.
Następnie dodać musztardę oraz sok wiśniowy i sok z czerwonych porzeczek.
Gdy składniki się połączą doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz solą.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 22, marzec 2013 07:46
- Dominik Kaczor
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny